جهش زایی فیزیکی یک روش موثر اصلاحی جهشی برای بهبود خصوصیات مورفولوژیکی مختلف گیاهان زینتی است. این آزمایش به منظور بررسی اثر دوزهای مختلف تابش گاما بر جوانه زنی بذر کاترانتوس رزئوس (بنفشه ماداگاسکار) انجام شد. این آزمایش در UCIARS، Weligatta برای یافتن دوزهای گاما من، برای انتخاب مواد کاشت C. roseus به منظور بهبود عملکرد تحت تشعشع گاما انجام شد. دانههای خشک بالغ سالم در مؤسسه تحقیقات و توسعه محصولات باغب، (HORDI)، گانوروا، سریلانکا در معرض یک منبع تشعشع گامای CO60 قرار گرفتند. تیمارها شامل شش دوز گامای مختلف مانند (T0-کنترل) 0 گری، (T1) 100 گری، (T2) 200 گری، (T3) 300 گری، (T4) 400 گری و (T5) 500 گری بود.
از طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و 12 نمونه در هر تکرار در شرایط خانه سایه استفاده شد. دادههای مربوط به جوانهزنی روزانه جمعآوری شد تا زم، که جوانهزنی مداوم تا 10 روز مشاهده شد، با حفظ سایر روشهای مدیریتی. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Minitab 17 با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی برای تعیین تفاوت م،ی دار بین تیمارها در سطح م،ی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دوزهای بالای تابش گاما CO 60 به طور قابل توجهی توانایی جوانه زنی بذر C. roseus را کاهش داد (05/0 > P). به طور خاص، تیمارهای 400 گری و 500 گری منجر به کاهش قابل توجهی در جوانه زنی شدند، در حالی که دوزهای کمتر از 400 گری چنین اثراتی را نشان ندادند. جوانه زنی بذر در روز سوم پس از کاشت برای تمام تیمارها به جز T5 (500 گری) آغاز شد. نشان دهنده تاخیر در شروع جوانه زنی، بذرهای تحت تیمار T5 در روز 5 پس از کاشت شروع به جوانه زدن ،د و درصد جوانه زنی کلی به طور قابل توجهی کمتر از سایر تیمارها نشان دادند.
بیشترین سرعت جوانه زنی (84 درصد) در بذرهای شاهد مشاهده شد که در معرض پرتو گاما قرار نگرفتند، در حالی که کمترین سرعت جوانه زنی (8 درصد) در بذرهای تیمار شده با 500 گری پرتو گاما مشاهده شد. دوزهای بالای تابش گاما با ایجاد استرس ا،یداتیو بالقوه بر جوانه زنی تأثیر منفی می گذارد که منجر به آسیب سلولی و کاهش راندمان جوانه زنی می شود. در دوزهای بالاتر، مانند 400 گری و 500 گری (به ترتیب در تیمارهای T4 و T5)، تابش می تواند آسیب قابل توجهی به DNA و غشای سلولی وارد کند، که منجر به تاخیر در شروع جوانه زنی و کاهش سرعت جوانه زنی کلی می شود. این نتایج دارای پیامدهای عملی برای استفاده از پرتو گاما در اصلاح نباتات و حفظ بذر است، و بر نیاز به بهینه سازی دقیق دوز پرتو برای جلوگیری از اثرات مضر بر جوانه زنی بذر C. roseus تاکید می کند.
سریوارنسینگ، نیلکا و وداناپتیرانا، نیسانسالا و سیلوا، تارا و سوباسینگه، سیریپالا و داهانایاکه، نیلانتی. (2024). تأثیر تابش گاما بر جوانه زنی بذر کاترانتوس رزئوس (MADAGASCAR PERIWINKLE).
برای مشاهده کامل مقاله اینجا را کلیک کنید
منبع: https://www.fl،daily.com/article/9643362/effect-of-gamma-irradiation-on-seed-germination-of-catharantus-roseus-madagascar-periwinkle/